Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

One World Trade Center

One World Trade Center 

 Το One World Trade Center (επίσης 1 World Trade Center ή 1 WTC, πρώην Freedom Tower) είναι το κεντρικό κτήριο του συγκροτήματος του νέου Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη πόλη της Νέας Υόρκης στο Lower Manhattan και είναι το ψηλότερο κτήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πανύψηλος, 104 ορόφων, ουρανοξύστης βρίσκεται στη βορειοδυτική γωνία της 16 στρεμμάτων τοποθεσίας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο χώρο του αρχικού 6 World Trade Center. Το κτίριο συνορεύει δυτικά με την West Street, στα βόρεια με την Vesey Street, στα νότια με την Fulton Street, και στα ανατολικά με την Washington Street. Η κατασκευή των θεμελίων του κτηρίου άρχισε στις 27 Απριλίου 2006. Στις 30 Μαρτίου 2009, η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του New Jersey επιβεβαίωσε ότι το κτήριο θα είναι γνωστό με το νόμιμο όνομα του, One World Trade Center, παρά την μέχρι τότε ονομασία του ως Freedom Tower.

Η χαλύβδινη δομή του πύργου έφτασε στην κορυφή στις 30 Αυγούστου 2012. Στις 10 Μαΐου 2013, εγκαταστάθηκε το τελευταίο κομμάτι του ουρανοξύστη, κάνοντας το One World Trade Center το ψηλότερο κτήριο στο δυτικό ημισφαίριο και τον τέταρτο ψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο. Η μύτη του φτάνει το συμβολικό ύψος των 1776 ποδιών (541 μέτρα) ίδιο με το έτος της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι το ψηλότερο κτίριο της Νέας Υόρκης από τις 30 Απριλίου 2012, όταν ξεπέρασε σε ύψος το Empire State Building. Το νέο συγκρότημα World Trade Center θα περιλαμβάνει επίσης άλλα τρία πολυώροφα κτήρια γραφείων, που βρίσκονται κατά μήκος της Greenwich Street, και το Εθνικό Μνημείο & Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου (National September 11 Memorial & Museum), που βρίσκεται ακριβώς νότια του One World Trade Center, όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι κάποτε.


Σχεδιασμός και ανάπτυξη

Μετά την καταστροφή του αρχικού Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, υπήρξε πολλή συζήτηση σχετικά με το μέλλον της περιοχής και του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Οι προτάσεις για την ανασυγκρότηση του άρχισαν σχεδόν αμέσως, και μέχρι το 2003, το Lower Manhattan Development Corporation διοργάνωσε διαγωνισμό για να καθορίσει πώς θα χρησιμοποιούταν η περιοχή. Η δημόσια απόρριψη του πρώτου γύρου των σχεδίων οδήγησε σε έναν δεύτερο, πιο ανοικτό διαγωνισμό το Δεκέμβριο του 2002, στον οποίο επιλέχθηκε ένα σχέδιο από τον Daniel Libeskind. Αυτό πέρασε από πολλές αναθεωρήσεις, κυρίως λόγω των διαφωνιών με τον εργολάβο Larry Silverstein, ο οποίος κατείχε τη μίσθωση στο χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Η διαφωνία ήταν σχετικά με τον περιορισμένο αριθμό των ορόφων που είχαν οριστεί για γραφεία και άλλες παροχές στο πρώτο σχέδιο. Μόνο 82 όροφοι θα ήταν κατοικήσιμοι, και ο συνολικός χώρος των γραφείων θα ήταν μειωμένος κατά 280.000 τ.μ. σε σχέση με το αρχικό συγκρότημα. Το όριο των ορόφων επιβλήθηκε από τον Silverstein, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία ότι τα υψηλότερα πατώματα θα ήταν πιο ευάλωτα σε περίπτωση μιας μελλοντικής τρομοκρατικής επίθεσης ή άλλου συμβάντος. Μεγάλο μέρος στο πάνω μέρος του κτηρίου θα αποτελούνταν από ένα μεγάλο, υπαίθριο πλέγμα χάλυβα, που θα περιείχε ανεμογεννήτριες και κήπους οροφής.

Ένα τελικό σχέδιο για τον "Freedom Tower" επίσημα παρουσιάστηκε στις 28 Ιουνίου 2005. Για να ικανοποιήσει τα θέματα ασφάλειας που είχε θέσει το Αστυνομικό Τμήμα της πόλης της Νέας Υόρκης μία, 57 μέτρων, τσιμεντένια βάση προστέθηκε τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Ο σχεδιασμός περιλάμβανε αρχικά, σχέδια για επενδυμένη βάση με γυάλινα πρίσματα αλλά αντιμετώπισε επικρίσεις ότι φαινόταν άχαρη και έμοιαζε με τσιμεντένιο καταφύγιο. Ωστόσο, αυτό αργότερα αποδείχτηκε αναποτελεσματικό, καθώς οι προκαταρκτικές δοκιμές αποκάλυψαν ότι το πρισματικό γυαλί θρυμματίζεται εύκολα σε μεγάλα και επικίνδυνα θραύσματα. Ως αποτέλεσμα, αυτό αντικαταστάθηκε από μία απλούστερη πρόσοψη που αποτελείται από πάνελ από ανοξείδωτο χάλυβα και ανθεκτικό στις εκρήξεις γυαλί.

Σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο του Libeskind, το τελικό σχέδιο του πύργου συγκλίνει σε οκταγωνικό καθώς αυξάνεται. Οι σχεδιαστές του ανέφεραν ότι ο πύργος θα είναι μία "μονολιθική κατασκευή από γυαλί που αντανακλά τον ουρανό και ολοκληρώνεται από ένα γλυπτό κεραίας". Ο Larry Silverstein σχολίασε το 2006 για την προγραμματισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης: "Μέχρι το 2012 θα πρέπει να έχουμε ένα εντελώς ξαναχτισμένο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, πιο θαυμάσιο και πιο εντυπωσιακό από ότι ήταν ποτέ" Στις 26 Απριλίου 2006, η Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του New Jersey ενέκρινε ένα εννοιολογικό πλαίσιο που επέτρεψε την έναρξη της κατασκευής των θεμελίων, και την επόμενη ημέρα συντάχθηκε μια επίσημη συμφωνία, την 75η επέτειο του ανοίγματος του Empire State Building το 1931. Η κατασκευή του πύργου άρχισε το Μάιο με μια επίσημη τελετή που έλαβε χώρα όταν έφτασε η πρώτη ομάδα κατασκευής. Η κορυφή του κτηρίου εμφανίστηκε στις 31 Αυγούστου 2012, και ολοκληρώθηκε στις 2 Μαΐου 2013.

Το 2009, η Λιμενική Αρχή άλλαξε τον επίσημο τίτλο του κτηρίου από το "Freedom Tower" σε "One World Trade Center," δηλώνοντας ότι το όνομα αυτό ήταν πιο εύκολο για τους ανθρώπους να ταυτιστούν με το κτήριο. Η αλλαγή ήρθε αφότου τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ψήφισαν για να υπογράψουν μία 21 ετών συμφωνία μίσθωσης με την Vantone Industrial Co, έναν Κινέζικο γίγαντα ακινήτων, η οποία θα γίνει ο πρώτος εμπορικός ενοικιαστής. Σχεδιάζει να δημιουργήσει το China Center, μια εμπορική και πολιτιστική εγκατάσταση, σε 191.000 τετραγωνικά πόδια στους ορόφους 64 έως 69. Η Vantone είναι στενά συνδεδεμένη με την κινεζική κομμουνιστική κυβέρνηση.

Μια έκθεση τον Σεπτέμβριο του 2013 αποκάλυψε ότι, κατά τη στιγμή της έκθεσης, το World Trade Center Association (WTCA) συνέχιζε να διαπραγματεύεται με το One World Trade Center τον τίτλο «World Trade Center», καθώς η WTCA είχε αγοράσει τα δικαιώματα για το όνομα το 1986. Η WTCA ήθελε ελεύθερο χώρο γραφείων στον πύργο αξίας 500.000 δολαρίων, σε αντάλλαγμα για τη χρήση του ονόματος «World Trade Center» στον πύργο One World Trade Center πύργο και στα συσχετιζόμενα αναμνηστικά.

Τον Μάιο του 2011, τα λεπτομερή σχέδια των ορόφων του πύργου εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Οικονομικών της πόλης της Νέας Υόρκης, με αποτέλεσμα μια αναταραχή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους πολίτες της γύρω περιοχής, οι οποίοι προειδοποιούσαν ότι τα σχέδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια μελλοντική τρομοκρατική επίθεση. Τον Απρίλιο του 2012, με τη δομή του πύργου στο στάδιο της ολοκλήρωσης, οι ιδιοκτήτες του 1 WTC ξεκίνησαν μια εκστρατεία μάρκετινγκ για το κτίριο, επιδιώκοντας να προσελκύσουν επισκέπτες και επιπλέον ενοικιαστές.

Στις 12 Νοεμβρίου του 2013, η επιτροπή ύψους του συμβουλίου σχετικά με τα ψηλά κτίρια και το αστικό περιβάλλον (CTBUH) στο Σικάγο, εξέδωσε την ανακοίνωση ότι το One World Trade Center είναι το ψηλότερο κτίριο στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 1.776 πόδια, δηλώνοντας ότι ο ιστός στην κορυφή του κτηρίου είναι ένα κωδωνοστάσιο, δηλαδή ότι είναι μόνιμο μέρος της αρχιτεκτονικής του κτιρίου.


Η κατασκευή

Η συμβολική θεμέλια λίθος του One World Trade Center μπήκε σε μια τελετή στις 4 Ιουλίου 2004, αλλά οι περαιτέρω κατασκευαστικές εργασίες ανεστάλησαν μέχρι το 2006, λόγω των διαφορών σχετικά με τα χρήματα, την ασφάλεια και το σχεδιασμό. Τα τελευταία αυτά μεγάλα θέματα επιλύθηκαν στις 26 Απριλίου 2006, όταν μια συμφωνία επήλθε μεταξύ του εργολάβου Larry Silverstein και της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης και του New Jersey. Για δύο μήνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2006, εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν στο εργοτάξιο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, ελέγχοντας τα θεμέλια του κτιρίου. Στις 18 Νοεμβρίου 2006, 310 κυβικά μέτρα από σκυρόδεμα χύθηκαν πάνω στα θεμέλια, που μεταφέρθηκαν από 40 φορτηγά. Στις 17 Δεκεμβρίου 2006, πραγματοποιήθηκε τελετή στο Battery Park City, όπου το κοινό καλούνταν να υπογράψει σε μία 9,1 μέτρα χαλύβδινη δοκό. Αυτή η δοκός, ήταν η πρώτη που εγκαταστάθηκε και κολλήθηκε πάνω στη βάση του κτηρίου στις 19 Δεκεμβρίου 2006. Στη συνέχεια, η κατασκευή των θεμελίων και η περαιτέρω τοποθέτηση του χάλυβα άρχισε, και μέχρι το τέλος του 2007, τα πέδιλα και τα θεμέλια του πύργου ήταν σχεδόν έτοιμα.

Τον Ιανουάριο του 2008, δύο γερανοί μεταφέρθηκαν στο εργοτάξιο. Το σκυρόδεμα του πυρήνα του πύργου άρχισε να αυξάνεται κατά τους πρώτους μήνες του 2008, και είχε φτάσει στο επίπεδο του δρόμου στις 17 Μαΐου. Η κατασκευή της βάσης συνεχίστηκε μέχρι το 2009 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2010. Τον ίδιο μήνα, ξεκίνησε η κατασκευή των ορόφων και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν τα πρώτα τζάμια. Τον Μάιο του 2010, το Λιμενικό δήλωσε ότι χτιζόταν σχεδόν ένας όροφος του πύργου την εβδομάδα, και ότι προβλέπεται το 1 WTC να φθάσει τους 55 ορόφους στο τέλος του 2010. Εγκαταστάθηκε ένα προηγμένο σύστημα ικριωμάτων σαν "κουκούλι" για την προστασία των εργαζομένων από πτώση, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένα τέτοιο σύστημα ασφαλείας είχε εγκατασταθεί πάνω σε μία ατσαλένια δομή στην πόλη.

Στις 16 Δεκεμβρίου 2010, το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι η κατασκευή του πύργου είχε φτάσει στο 52ο όροφο, στα 180 μέτρα και σήμανε το σημείο του μισού χαλύβδινου πλαισίου του πύργου. Μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2011, δέκα χρόνια μετά την καταστροφή του αρχικού Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, ο χάλυβας του πύργου είχε φτάσει στο 82ο όροφο, τα δάπεδα από σκυρόδεμα είχαν φτάσει στο 72ο όροφο, και οι υαλοπίνακες είχαν φτάσει στο 56ο όροφο.

Ο υπό κατασκευή πύργος φωταγωγήθηκε ειδικά σε αρκετές περιπτώσεις. Το Σαββατοκύριακο της 4ης Ιουλίου 2011, φωτίστηκε με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας για τον εορτασμό Ημέρα της Ανεξαρτησίας, και φωτίστηκε με τα ίδια χρώματα στις 10 Σεπτεμβρίου για τον εορτασμό της 10ης επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Στις 27 Οκτωβρίου, το κτήριο φωτίστηκε ροζ προς τιμήν της ευαισθητοποίησης για τον μήνας ενημέρωσης σχετικά με τον καρκίνο του μαστού. Στις 11 Δεκεμβρίου, το Λιμενικό φώτισε τον πύργο με πολύχρωμα φώτα για τον εορτασμό της περιόδου των Χριστουγέννων. Στις 24 Φεβρουαρίου 2012, το κτίριο φωτίστηκε με κόκκινο χρώμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου της Νέας Υόρκης Timothy Dolan, που έγινε καρδινάλιος στις 18 Φεβρουαρίου. Στις 14 Ιουνίου 2012, φωτίστηκε κόκκινο, λευκό και μπλε προς τιμήν της Ημέρας της Σημαίας. Τον Αύγουστο, φωτίστηκε με κόκκινο χρώμα προς τιμήν των Ενόπλων Δυνάμεων. Στις 8 Σεπτεμβρίου 2012, και πάλι φωτίστηκε με κόκκινο, λευκό και μπλε προς τιμήν της 11ης επετείου από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Στις 24 Ιουνίου το 2013, το One World Trade Center φωτίστηκε και πάλι με κόκκινο, λευκό και μπλε για τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου.

Στις 31 Ιανουαρίου 2012, το Λιμενικό δήλωσε ότι αποβάθρα φόρτωσης του πύργου δεν θα ολοκληρωθεί εγκαίρως για να μετακινηθεί ο εξοπλισμός μέσα στο ολοκληρωμένο κτήριο, και ότι πέντε προσωρινοί χώροι φόρτωσης έπρεπε να προστεθούν, με κόστος εκατομμυρίων δολαρίων. Μέχρι τον Μάρτιο του 2012, ο χάλυβας στο One World Trade Center είχε φτάσει τον 93ο όροφο, και στις 30 Μαρτίου, ο 100ος όροφος ολοκληρώθηκε σε ύψος 380 μέτρων. Η ημιτελής πύργος έγινε το ψηλότερο κτίριο της Νέας Υόρκης σε επίπεδο ορόφων, αφού αντικατέστησε το 380 μέτρων ύψος της οροφής του Empire State Building, στις 30 Απριλίου 2012. Ωστόσο, το συνολικό ύψος της κεραίας του Empire State Building στα 443 μέτρα παρέμεινε αξεπέραστο μέχρι το 2013, όταν και εγκαταστάθηκε η κεραία του One World Trade Center.

Στις 2 Ιουνίου 2012, μια πυρκαγιά ξέσπασε στο 89ο όροφο του πύργου, αλλά έσβησε από τους πυροσβέστες πριν προκληθούν τραυματισμοί ή σοβαρές δομικές βλάβες. Ωστόσο, οι προσπάθειες πυρόσβεσης καθυστέρησαν εξαιτίας των σωλήνων παροχής έκτακτης ανάγκης του πύργου που βρέθηκαν να είναι στεγνοί. Στις 14 Ιουνίου 2012, ο Πρόεδρος Barack Obama επισκέφθηκε το εργοτάξιο και να υπογραφεί μια δοκό από χάλυβα, που θα υψωνόταν στην κορυφή του πύργου. Ο Obama έγραψε, "Θυμόμαστε, ξαναχτίζουμε, επανερχόμαστε ισχυρότεροι!"

Τον Αύγουστο του 2012, ο χάλυβας του One World Trade Center ολοκληρώνεται επισήμως στον 104ο όροφο, σε συνολικό ύψος 417 μέτρα. Η κεραία του πύργου είχε αποσταλεί στη Νέα Υόρκη το Νοέμβριο του 2012. Το πρώτο τμήμα της κεραίας υψώθηκε στην κορυφή του πύργου, στις 12 Δεκεμβρίου 2012 και εγκαταστάθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2013.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2013 δύο τμήματα της κεραίας είχαν εγκατασταθεί. Η κορυφή αναμενόταν να ολοκληρωθεί στις 29 Απριλίου 2013, αλλά ο καιρός καθυστέρησε την παράδοση των τελικών κομματιών. Στις 10 Μαΐου 2013, το τελευταίο κομμάτι της κορυφής εγκαταστάθηκε στο One World Trade Center, φέρνοντας αυτό σε όλο του το ύψος των 1.776 ποδιών (541 μ), και καθιστώντας το το τρίτο ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.

Από τις 28 Ιουνίου 2013, η τσιμεντένια κατασκευή του πύργου είχε σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, και η πρόσοψη του ήταν πλήρης με εξαίρεση τους εξωτερικούς ανελκυστήρες. Ο πύργος θα ανοίξει επίσημα, όταν η εγκατάσταση του γυάλινου βάθρου και η εσωτερική διαρρύθμιση ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014.


Εκτιμώμενο κόστος και χρηματοδότηση

Μια εκτίμηση του Φεβρουαρίου του 2007 είχε θέσει το αρχικό κόστος κατασκευής του One World Trade Center σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 12.380 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2012 το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του πύργου είχε ανέλθει σε 3.900.000.000 δολάρια, καθιστώντας το το πιο ακριβό και κτήριο στον κόσμο εκείνη την εποχή. Η κατασκευή του πύργου εν μέρει χρηματοδοτήθηκε με περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια από ασφάλιστρα του Silverstein από με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έδωσε 250.000.000 δολάρια για το κόστος κατασκευής, και το Λιμενικό Σώμα συμφώνησε να χρηματοδοτήσει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο από την πώληση ομολόγων. Μια αύξηση στα διόδια των γεφυρών και των τούνελ υλοποιήθηκε επίσης από το Λιμεναρχείο για να αντλήσει κεφάλαια. Ωστόσο, τα έσοδα από τις αυξήσεις των διοδίων δεν χρησιμοποιήθηκαν τελικά για να πληρώσουν για την κατασκευή του πύργου.


Αρχιτεκτονική & Σχεδίαση

Πολλές από τις σκέψεις του Daniel Libeskind από το διαγωνισμό του 2002 αργότερα απορρίφθηκαν από το σχεδιασμό του πύργου. Το τελικό σχέδιο του One World Trade Center αποτελείται από απλές συμμετρίες και ένα πιο παραδοσιακό προφίλ, που προορίζονται να έρθουν σε σύγκριση με επιλεγμένα στοιχεία του σύγχρονου ορίζοντα της Νέας Υόρκης. Το κεντρικό κωδωνοστάσιο του πύργου εμπνέεται από προηγούμενες κατασκευές, όπως το Empire State Building και το Chrysler Building, και επίσης οπτικά θυμίζει το Βόρειο Πύργο του αρχικού Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Η βάση του κτηρίου είναι ένα τετράγωνο 61 μέτρων με έκταση 3.700 τ.μ., σχεδόν πανομοιότυπη με τις βάσεις των αρχικών Δίδυμων Πύργων. Ο πύργος υψώνεται από μία 56 μέτρων βάση από σκυρόδεμα, που αποσκοπεί στην προστασία κατά των βομβών από αυτοκινούμενα οχήματα και άλλων απειλών τρομοκρατίας στο επίπεδο του εδάφους. Αρχικά, η βάση επρόκειτο να ήταν επενδυμένη με διακοσμητικό πρισματικό γυαλί, αλλά μία απλούστερη πρόσοψη από γυαλί και ατσάλι εγκρίθηκε όταν αυτό αποδείχτηκε αναποτελεσματικό. Ο τρέχον σχεδιασμός της επένδυσης της βάσης αποτελείται από γυάλινα γωνιακά πτερύγια που προεξέχουν από το πάνελ του ανοξείδωτου χάλυβα, παρόμοια με εκείνα του 7 World Trade Center. Τα LED φώτα πίσω από τα πάνελ θα φωτίζουν τη βάση τη νύχτα. Το δίχτυ από καλώδια στις γυάλινες προσόψεις και στις τέσσερις πλευρές του κτιρίου των ψηλότερων ορόφων, σχεδιάστηκε από την Schlaich Bergermann, και θα βρίσκεται και στα άλλα κτίρια του συγκροτήματος.

Από τον 20ο όροφο και πάνω, οι τετράγωνες άκρες των τετράγωνης βάσης του πύργου έχουν λοξοτομούνται, μετατρέποντας το σχήμα του κτιρίου σε οκτώ ψηλά ισοσκελή τρίγωνα. Κοντά μέση του, ο πύργος αποτελεί ένα τέλειο οκτάγωνο και, στη συνέχεια καταλήγει σε ένα γυάλινο στηθαίο του οποίου το σχήμα είναι ένα τετράγωνο προσανατολισμένο σε 45 μοίρες από τη βάση. Ένας 124 μέτρων ιστός που περιέχει την κεραία σχεδιάστηκε σε συνεργασία μεταξύ της εταιρείας SOM, του καλλιτέχνη Kenneth Snelson, σχεδιαστές φωτισμού και μηχανικούς, που εξασφαλίζεται από ένα σύστημα καλωδίων, και αυξάνεται από έναν κυκλικό δακτύλιο στήριξης που θα περιέχει επιπλέον εξοπλισμό μετάδοσης και συντήρησης. Τη νύχτα, μια έντονη δέσμη φωτός θα προβάλλεται πάνω από το κωδωνοστάσιο, που θα είναι ορατά πάνω από 300 μέτρα στον αέρα πάνω από τον πύργο.



Σχεδίαση

Ο τελευταίος όροφος του One World Trade Center έχει οριστεί ως ο 104ος. Το κτίριο θα έχει 86 ορόφους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εκ των οποίων οι 78 θα ανατεθούν ως χώροι γραφείων (περίπου 240.000 τετραγωνικά μέτρα). Η βάση θα καταλάβει τους ορόφους 1-19, συμπεριλαμβανομένου ενός 20 μέτρων ψηλό δημόσιο λόμπι. Οι όροφοι των γραφείων θα αρχίζουν από τον 20ο όροφο, και θα καταλήγουν στον 63ο όροφο. Θα υπάρχει ένα λόμπι στον όροφο 64, και στη συνέχεια οι όροφοι γραφείων θα συνεχίζονται ανάμεσα στους ορόφους 65-90. Οι όροφοι 91-99 και 103-104 έχουν χαρακτηριστεί ως μηχανικοί και μηχανολογικοί χώροι.

Η σχεδίαση περιλαμβάνει επίσης ένα κατάστρωμα παρατήρησης τριώροφο που βρίσκεται στους ορόφους 100-102 , καθώς και μια κεραία εκπομπών. Παρόμοια με την διάταξη του Empire State Building, οι επισκέπτες του παρατηρητηρίου θα διαχωρίζονται από τους μισθωτές των ορόφων με δική τους ξεχωριστή είσοδο. Κάτω από το έδαφος θα υπάρχει χώρος σταθμεύσεως των ενοικιαστών, καταστήματα, πρόσβαση στον σιδηρόδρομο PATH, το μετρό και το συγκρότημα του Παγκοσμίου Οικονομικού Κέντρου. Θα υπάρχουν περίπου 5.100 τ.μ. εμπορικών χώρων. Ένα πλάνο για να χτίσει ένα εστιατόριο κοντά στην κορυφή του πύργου, παρόμοιο με το αρχικό Windows on the World, εγκαταλείφθηκε.

Βιωσιμότητα

Όπως και τα άλλα κτίρια του ξαναχτισμένου συγκροτήματος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, το One World Trade Center περιλαμβάνει μια σειρά από χαρακτηριστικά βιώσιμης αρχιτεκτονικής. Ένα μεγάλο μέρος της δομής του κτηρίου είναι κατασκευασμένο από μετα-βιομηχανικά ανακυκλωμένα υλικά, και περίπου το 80% των αποβλήτων του επίσης ανακυκλώνονται. Παρά το γεγονός ότι η επιφάνεια της στέγης οποιουδήποτε πύργου είναι συγκριτικά περιορισμένη, το κτίριο εφαρμόζει ένα σύστημα συλλογής βρόχινου νερού και την ανακύκλωση του για τα συστήματα ψύξης. Οι κυψέλες φωσφορικό οξέως PureCell του κτιρίου θα δημιουργούν 4,8 εκατομμύρια βατ ενέργειας και οι ατμοί των αποβλήτων θα βοηθήσουν επίσης στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η Αρχή Ενέργειας της Νέας Υόρκης επέλεξε την UTC Power για την παροχή του συστήματος κυψελών καυσίμου του πύργου, η οποία θα είναι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις κυψελών καυσίμου στον κόσμο, μόλις ολοκληρωθεί. Ο πύργος θα κάνει επίσης χρήση υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας. Τα παράθυρα είναι κατασκευασμένα από ένα εξαιρετικά καθαρό γυαλί που επιτρέπει το μέγιστο φως να περνάει μέσα, ενώ ο εσωτερικός φωτισμός είναι εξοπλισμένος με ροοστάτες που μειώνει αυτόματα τα φώτα τις ηλιόλουστες μέρες, μειώνοντας έτσι το κόστος της ενέργειας. Όπως όλες οι νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, το One World Trade Center θα πρέπει να θερμαίνεται με ατμό, και βοηθητικά με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του.


Ασφάλεια και φύλαξη

Παράλληλα με την προστασία που προσφέρει η βάση οπλισμένου σκυροδέματος, μια σειρά από άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας είχαν συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό του κτιρίου, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα για κάποιο ατύχημα ή τρομοκρατική επίθεση. Σύμφωνα με τη νέα φιλοσοφία του 7 World Trade Center, το κτίριο διαθέτει 91 μέτρα πάχους τοίχους από οπλισμένο σκυρόδεμα σε όλα τα κλιμακοστάσια, φρεάτια ανελκυστήρων, μετώπες και συστήματα ψεκασμού, πολύ φαρδιά κλιμακοστάσια, ένα ειδικό σετ κλιμακοστασίων αποκλειστικά για τη χρήση των πυροσβεστών και βιολογικά και χημικά φίλτρα σε όλο το σύστημα εξαερισμού.

Το κτήριο είναι πλέον 8 μέτρα μακριά από την West Street, καθώς οι Δίδυμοι Πύργοι ήταν στο πλησιέστερο σημείο τους, 20 μέτρα μακριά. Τα παράθυρα στην πλευρά του κτιρίου που βλέπει σε αυτή την κατεύθυνση είναι εξοπλισμένα με ειδικά επεξεργασμένο, ανθεκτικό στις εκρήξεις, πλαστικό το οποίο φαίνεται σχεδόν το ίδιο με το γυαλί που χρησιμοποιείται στις άλλες πλευρές του κτιρίου.

Εκτός από το βέλτιστο σχεδιασμό ασφάλειας, νέα μέτρα ασφαλείας θα εφαρμοστούν. Όλα τα οχήματα θα ελέγχονται πριν από την είσοδό τους στο χώρο μέσω του υπόγειου οδοστρώματος, συμπεριλαμβανομένων για ραδιενεργά υλικά. 400 κάμερες κλειστού κυκλώματος θα τοποθετηθούν μέσα και γύρω από το χώρο, με ζωντανή ροή που θα παρακολουθείται όλο το εικοσιτετράωρο από το NYPD. Ένα σύστημα ηλεκτρονικού υπολογιστή θα χρησιμοποιεί ένα λογισμικό που θα αναλύει τα βίντεο για την ανίχνευση πιθανών απειλών όπως αφύλακτες τσάντες και ανάκτηση εικόνων με βάση τις περιγραφές για υπόπτους τρομοκρατίας ή άλλων εγκλημάτων. Η αστυνομία και το λιμενικό θα περιπολούν την περιοχή. Μόλις η περιοχή του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου έχει ολοκληρωθεί πλήρως, η πλατεία θα ανοίξει εξ ολοκλήρου στο κοινό, όπως ήταν η αρχική πλατεία του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Οι ένοικοι

Το One World Trade Center ανήκει κατά κύριο λόγο από την Λιμενική Αρχή της Νέας Υόρκης και του New Jersey. Περίπου το 5% των ιδίων κεφαλαίων του κτηρίου πωλήθηκε στον Οργανισμό Durst, μια ιδιωτική εταιρεία real estate, σε αντάλλαγμα για μια επένδυση ύψους τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Οργανισμός Durst βοήθησε στην επίβλεψη της κατασκευής του κτηρίου, και διαχειρίζεται το κτίριο για τη Λιμενική Αρχή, που έχει την ευθύνη για τη μίσθωση των εγκαταστάσεων, τη διαχείριση των ακινήτων και των μισθωτών. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012, περίπου το 55% των ορόφων του κτιρίου είχαν μισθωθεί.

Το 2006, η Πολιτεία της Νέας Υόρκης συμφώνησε μία 15ετή μίσθωση 38.600 τ.μ. χώρων στο εσωτερικό του 1 WTC, με δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας της μίσθωσης και και του χώρου έως 90.000 τ.μ. Η Γενική Διοίκηση Υπηρεσιών (GSA) συμφώνησε αρχικά να μισθώσει περίπου 59.900 τ.μ. του χώρου, και το Γραφείο Γενικών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (OGS) σχεδιάζει να μισθώσει περίπου 38.300 τ.μ. του χώρου. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2011, η GSA παραχώρησε τον περισσότερο μισθωμένο χώρο στο Λιμεναρχείο, και η OGS αποσύρθηκε από τη συμφωνία μίσθωσης. Τον Απρίλιο του 2008, το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι αναζητούσε έναν πλειοδότη για να λειτουργήσει το 1.700 τ.μ. κατάστρωμα παρατήρησης στον 102ο όροφο του πύργου. Το 2013, η Legends Hospitality Management συμφώνησε να λειτουργήσει το παρατηρητήριο για 15 χρόνια, έναντι 875.000.000 δολαρίων.


ΠΗΓΗ: 
newyorktravel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου