Τρίτη, 14 Απριλίου 2015

Φιλίππο Μπρουνελλέσκι – Filippo Brunelleschi

Φιλίππο Μπρουνελλέσκι –  Filippo Brunelleschi

(1377 – 15/4/1446)

Ο Φιλίππο Μπρουνελλέσκι (Filippo Brunelleschi, 1377 - 15 Απριλίου 1446) ήταν εξέχων Ιταλός αρχιτέκτονας, μηχανικός και γλύπτης της Αναγέννησης. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο επινοητής της προοπτικής στη ζωγραφική αλλά και για την κατασκευή του θόλου στον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας, αλλά το έργο του καλύπτει και άλλους τομείς όπως γλυπτική, μαθηματικά, μηχανική ακόμη και σχεδιασμό πλοίων. Τα περισσότερα από τα σωζόμενα έργα του βρίσκονται σήμερα στη Φλωρεντία.

Ξεκίνησε ως γλύπτης και διαγωνίστηκε με τον Λορέντσο Γκιμπέρτι, τον Ντονατέλλο και τον Τζάκοπο ντελλα Κουέρτσια για τα γλυπτά των θυρών του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας. Ο Γκιμπέρτι πήρε την παραγγελία το 1403 και ο Μπρουνελλέσκι έφυγε στην Ρώμη για να σπουδάσει προοπτική και σχέδιο. Μελέτησε την ρωμαϊκή αρχιτεκτονική και εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από τον θόλο του Πανθέου.
 
Όταν προκηρύχτηκε διαγωνισμός για την στέγαση του ιερού του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας, της Santa Maria del Fiore, ο Μπρουνελλέσκι πρότεινε ένα τεράστιο θόλο, ιδέα τολμηρότατη από μηχανικής απόψεως, δεδομένου ότι δεν θα υπήρχε υποστήριξη από εξωτερικά αντερείσματα ή εσωτερικές δοκούς. Αλλά η παραγγελία του ανατέθηκε.

Επί δεκατέσσερα χρόνια εργάστηκε αντιπαλεύοντας με μύριες δυσκολίες αλλά τελικά ο τρούλλος ολοκληρώθηκε και μένει στην θέση του μέχρι σήμερα. Δεσπόζει στο φλωρεντινό τοπίο και είναι ορατός από χιλιόμετρα. Η πόλη υπερηφανευόταν για το κατόρθωμα αυτό.
H μητρόπολη Santa Maria del Fiore της Φλωρεντίας με τον τρούλλο του Μπρουνελλέσκι. Αριστερά το Campanille του Τζόττο

Ο Μπρουνελλέσκι κατασκεύασε τον τρούλλο προσαρμοζόμενος στον τοσκανικό γοτθικό ρυθμό της μητρόπολης. Σε άλλα έργα του προσήγγισε την ρωμαϊκή αρχαιότητα, και ιδιαίτερα στην Cappella (παρεκκλήσιο) Pazzi της Santa Croce της Φλωρεντίας, που θυμίζει τον θόλο και τα προπύλαια του Πανθέου.

Ο τάφος του βρίσκεται στην κρύπτη της μητρόπολης. Ο Βαζάρι έγραψε ότι ο Μπρουνελλέσκι "στάλθηκε από τον ουρανό για να πλουτίσει την αρχιτεκτονική με νέες μορφές".


Επιλογή έργων

    Η θυσία του Ισαάκ, 1401-1402, ανάγλυφο στην βόρεια πόρτα του Βαπτιστηρίου της μητρόπολης στην Φλωρεντία.
    Εσταυρωμένος, c.1410-15, ξύλινο γλυπτό στην Σάντα Μαρία Νοβέλλα, παρεκκλ. Γκόντι της Φλωρεντίας
    La cupola, 1420-1436, ο τρούλλος του καθεδρικού ναού της Φλωρεντίας, το μνημειώδες του έργο.
    Cappella (παρεκκλήσιο) de' Pazzi, Φλωρεντία, Σάντα Κρότσε

Cupola di Santa Maria del Fiore –Duomo (1418-1436) (Τρούλος του Ντουόμο)
Cupola di Santa Maria del Fiore –Duomo (1418-1436) (Τρούλος του Ντουόμο)
Sagrestia Vecchia di San Lorenzo (Παλιό σκευοφυλάκειο του San Lorenzo)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου