Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 6ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

 

Πρύτανης ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος

«Είναι ξεχωριστή τιμή και χαρά για το ΑΠΘ και για μένα προσωπικά να σας παρουσιάζουμε σήμερα με τους συναδέλφους της επιστημονικής ομάδας το πολύπλευρο και εξαιρετικά σημαντικό έργο, που ανέλαβε και έφερε εις πέρας το Πανεπιστήμιό μας, τη μελέτη αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Με μεγάλη χαρά αναλάβαμε το έργο σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, έχοντας βαθιά συνείδηση όχι μόνο της κρισιμότητάς του για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και της υποχρέωσης του Πανεπιστημίου να διαθέτει τη γνώση που παράγει προς όφελος της κοινωνίας.

Τρία είναι τα σημεία που κάνουν το έργο μοναδικό. Πρώτον το γεγονός ότι σε μία εποχή κρίσης αξιών και απόλυτης εσωστρέφειας ενεργοποιήθηκε όλη η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, συμμετέχοντας αφιλοκερδώς και με προσήλωση για ένα κοινό σκοπό. Δεύτερον, η όλη προσπάθεια, που συνιστά υπόδειγμα προσφοράς, αναδεικνύει τον πραγματικό ρόλο του Πανεπιστημίου, που δεν είναι άλλος από τη σύνδεσή του με την κοινωνία και την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Τέλος, αλλά ίσως σημαντικότερο, είναι το ότι για πρώτη φορά ένα Πανεπιστήμιο συμβάλλει καθοριστικά στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και το γεγονός ότι ο τελικός αποδέκτης είναι ένας ιερός θεσμός παγκόσμιας εμβέλειας και ακτινοβολίας, προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία στο έργο.

Η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου μας ανοίγει πλέον το δρόμο για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που επί αιώνες υπήρξε σύμβολο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ορθοδοξίας μέχρι το κλείσιμό της από τις τουρκικές αρχές το 1971.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, την Ιερά Σύνοδο και το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Προύσης κ.κ. Ελπιδοφόρο και για την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιέβαλαν και την για ευκαιρία που μας έδωσαν να δείξουμε τις δυνατότητες του Πανεπιστημίου μας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω όλους τους καθηγητές που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς και φυσικά τους φοιτητές που εργάστηκαν στο έργο, οι οποίοι επιτέλεσαν ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό έργο με συνέπεια και ενθουσιασμό

Το γεγονός ότι το ΑΠΘ με τα εργαστήρια και το ανθρώπινο δυναμικό του ανέλαβε και έφερε εις πέρας ένα έργο τόσο μεγάλης κλίμακας, αποδεικνύει τη δυναμική του Πανεπιστημίου μας, που μπορεί να καταφέρει πολύ σημαντικά πράγματα, όταν του δοθεί η ευκαιρία. Και βέβαια δείχνει ότι η αξία του ΑΠΘ δεν περιορίζεται στην παραγωγή και μετάδοση της γνώσης, αλλά επεκτείνεται και στη μετουσίωσή της σε έργο.

Θα ήθελα τέλος να τονίσω ότι το έργο μας δεν τελειώνει εδώ. Όπως δηλώσαμε και στον ίδιο τον Πατριάρχη, προτιθέμεθα να παράσχουμε την υποστήριξή μας και στα επόμενα στάδια του έργου, θέτοντας στη διάθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου το εκπαιδευτικό και ερευνητικό μας δυναμικό».

Ηγούμενος Ιεράς Μονής Χάλκης, Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος

«Δέχομαι ευχαριστίες, παρότι είμαι ο ευεργετηθείς και διαδραμάτισα μόνο ρόλο μεσολαβητή. Εγώ πρέπει να ευχαριστήσω τον Πρύτανη, το ΑΠΘ και όλους τους καθηγητές που συμμετείχαν στο έργο για τη σοβαρότητα, την αποτελεσματικότητα και την επιστημονικότητά τους. Σας μεταφέρω επίσης τις ευχαριστίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Αγίας Ιεράς Συνόδου, που είχαν τη χαρά να δουν την εξαιρετική αυτή παρουσίαση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Το ιστορικό του έργου

Το ΑΠΘ ανέλαβε, ως προσφορά προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την εκπόνηση του έργου «Διερεύνηση μεθόδων αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης». Το έργο συνίστατο στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου, την καταγραφή των αναγκαίων επισκευών και βελτιώσεων και τις προτάσεις για την αξιοποίησή του κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου πανεπιστημιακού ιδρύματος. Η ανάληψη του έργου από το ΑΠΘ επικυρώθηκε από την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου (αρ. πρωτ. 4959/18 Οκτωβρίου 2011).

Το έργο ήταν υπό την επιστημονική εποπτεία του Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου και πραγματοποιήθηκε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, έπειτα από απόφαση της Κοσμητείας της (2/18-10-2011). Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από 28 καθηγητές και 27 υποτρόφους, απόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Η συμμετοχή των καθηγητών ήταν εθελοντική, ενώ τα ανελαστικά έξοδα του έργου καλύφθηκαν από την Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ.

Το έργο ξεκίνησε το Μάρτιο του 2012 και το πρώτο τετράμηνο έγινε η συλλογή των στοιχείων, η αποτύπωση των χώρων εντός και εκτός του Ιστορικού κτιρίου της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από ομάδα υποτρόφων, που εργάζονταν υπό την επίβλεψη μελών ΔΕΠ. Κατά την παραμονή της ερευνητικής ομάδας στη Χάλκη συλλέχθηκαν δείγματα υλικών και πραγματοποιήθηκαν διάφορες ειδικές μετρήσεις (για υγρασία, αντοχή υλικών κ.α.), ενώ έγινε αυτοψία του περιβάλλοντα χώρου ως προς τη βλάστηση και την δυνατότητα φύτευσης νέων φυτών στον αύλειο χώρο της Σχολής.

Με την επιστροφή των ομάδων άρχισε η επεξεργασία των δεδομένων, η αξιολόγηση του υλικού και η σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης, ενώ παράλληλα μελετήθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα για μαθητές, χρήσεις των χώρων, υφιστάμενων και νέων.

Στις 20 Ιουλίου 2012 έγινε η παρουσίαση τριών προτάσεων - σεναρίων για τους νέους και υφιστάμενους χώρους στον σεβασμιότατο Ηγούμενο της Μονής και Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο. Ο ίδιος με τη σειρά του παρουσίασε τα δεδομένα στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 στην Ιερά Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, η οποία αξιολόγησε και επέλεξε τη βέλτιστη κατά την κρίση της πρόταση για τα αρχιτεκτονικά και τους εξωτερικούς κοιτώνες.

Μετά και την πλήρη αποτύπωση και αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας του ιστορικού κτιρίου, τους εργαστηριακούς και μηχανολογικούς ελέγχους ξεκίνησαν οι εργασίες, που πλέον ολοκληρώθηκαν.

Προσφάτως το τουρκικό κράτος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επιστρέψει στην Ιερά Μονή της Χάλκης την ιδιοκτησία του Λόφου της Ελπίδας, στην κορυφή του οποίου είναι εγκαταστημένη η Μονή. Το ΑΠΘ αποδέχθηκε την πρόταση του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου να αναλάβει και το έργο αξιοποίησης της δασικής έκτασης του Λόφου της Ελπίδας. Η ερευνητική ομάδα αυτού του έργου, αποτελείται από μέλη της Γεωπονικής και Δασολογικής Σχολής, ενώ την επιστημονική ευθύνη του έργου θα έχει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

 
Οι συμμετέχοντες

Την ερευνητική ομάδα απαρτίζουν (με αλφαβητική σειρά) τα μέλη ΔΕΠ: Αβδελάς Άρης Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Αναγνωστόπουλος Χρήστος Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Ανδρεάδου Τατιάνα Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αξαρλή Κλειώ Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Αραβαντινός Δημήτρης Αν. Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Γεωργιάδης Μιχάλης Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Γεωργούλα Όλγα Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Αγρονόμων - Τοπογράφων Μηχανικών, Γιαρμά Χριστίνα Λέκτορας Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (υπο διορισμό), Δουδούμης Ιωάννης Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Θεοδοσίου Θεόδωρος Λέκτορας Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Ιγνατάκης Χρίστος Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Καραβεζύρογλου Μαρία Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Κοντολέων Κάρολος Λέκτορας Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Λαδά Αναστασία Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Λακάκης Κωνσταντίνος Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Μπίκας Δημήτρης Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Νομικός Μιχάλης Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ξένος Θωμάς Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Μηχανικών Η/Υ, Παπαγιάννη-Παπαδοπούλου Ιωάννα Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Παπαϊωάννου Κυριάκος Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Πολιτκών Μηχανικών, Παπακώστας Γιώργος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Σέξτος Αναστάσιος Επικ. Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Στεφανίδου Αιμιλία Αν. Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων (συντονίστρια ομάδας - απεβίωσε), Στυλιανίδης Κοσμάς Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Τοκμακίδης Κώστας Καθηγητής Τμήματος Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών, Τσικαλουδάκη Κατερίνα Λέκτορας Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Τσινίκας Νίκος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Χαστάογλου-Μαρτινίδη Βίλμα Καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.

Επίσης, συμμετείχαν οι υπότροφοι, απόφοιτοι και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ: Βαζούρας Κωνσταντίνος Πολ. Μηχανικός, Γκαραντζιώτη Ευαγγελία Αρχιτέκτονας, Δόδουρα Χριστίνα Πολιτικός Μηχανικός, Δουδούμης Νικόλαος Πολιτικός Μηχανικός, Ευαγγελογιάννη Μαρία Πολ. Μηχανικός, Κακές Γιώργος Πολιτικός Μηχανικός, Καλογήρου Χριστίνα Πολ. Μηχανικός, Καραούλης Απόστολος Πολ. Μηχανικός, Καρνούτσος Δημήτριος Μηχανολόγος Μηχανικός, Κοιλανίτης Ιωάννης Πολιτικός Μηχανικός, Κοϊμτσόγλου Δήμητρα Αγρονόμος Τοπογράφος, Μάτσου Βασιλική Πολιτικός Μηχανικός, Μουζά Βασιλική Αρχιτέκτονας, Μπέκα Μαρία Αρχιτέκτονας, Παλκοπούλου Ασημίνα Αρχιτέκτονας, Παπαϊωάννου Κοραλία Αρχιτέκτονας, Παπασωτηρίου Άννα Αρχιτέκτονας, Πάτσιου Βασιλική Πολιτικός Μηχανικός, Σιδηρόπουλος Χρήστος Αγρονόμος Τοπογράφος, Τασσοπούλου Μαρία Αγρονόμος Τοπογράφος, Τζαμπάζης Θεόδωρος Πολιτικός Μηχανικός, Τσιριγώτη Δήμητρα Αρχιτέκτονας, Φελεκίδου Ολυμπία Πολιτικός Μηχανικός, Φραγκόπουλος Διονύσης Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Χατζηδημητρίου Αγγελική Αρχιτέκτονας, Χατζοπούλου Γεωργία Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Ψυλλάκη Στυλιανή Αρχιτέκτονας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου