Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Νικόλαος Βαλσαμάκης - Nikolaos Valsamakis

Νικόλαος Βαλσαμάκης

(1924-….)

Γεννήθηκε το 1924 στην Αθήνα και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μελέτησε και εξετέλεσε πολλά ιδιωτικά και δημόσια οικοδομήματα και διακρίθηκε σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Έδωσε χαρακτηριστικά δείγματα των δυνατοτήτων του πολύ νωρίς, με τις πολυκατοικίες της οδού Σεμιτέλου 5 το 1953 και της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 129 το 1955, με την ανανέωση βασικών χαρακτηριστικών στα κτίσματα, με τον προσωπικό συνδυασμό μόνιμων διαχρονικών στοιχείων και νέων πρωτοποριακών τύπων. Από τότε φαίνεται ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για σταθερές αξίες και διαχρονικά πρότυπα που σχετίζονται με την παράδοση. Τούτο διαπιστώνεται και με τις κατοικίες-επαύλεις των Ι. Παράσχη το έτος 1961 και του Γ. Λαναρά το 1963 όταν φτάνει σε νέες και καθαρά προσωπικές λύσεις.

Άλλα σημαντικά έργα του, είναι, μεταξύ άλλων, συγκροτήματα και κατοικίες, όπως τα ξενοδοχεία της αλυσίδας "Αμαλία", στην Αθήνα, την Ολυμπία, το Ναύπλιο, την Καλαμπάκα, το συγκρότημα Δαίδαλος στην Κω τα οποία μπορούν να θεωρηθούν σταθμοί της πορείας του. Πολύ αξιόλογα έργα του είναι επίσης οι κατοικίες στην Ανάβυσσο, η κατοικία του στη Φιλοθέη, το Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας Πίστεως-Άλφα Μπανκ στην οδό Σταδίου, το Δημοτικό Σχολείο του Κολεγίου Αθηνών στην Κάντζα, το Μηχανογραφικό Κέντρο της Εμπορικής Τράπεζας στο Χολαργό.

Το 1991 αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 1992 επιλέγεται από την επιτροπή για το ρυθμιστικό σχέδιο και την αρχιτεκτονική του για το βραβείο MIES VAN DER ROHE (AWARD FOR EUROPEAN ARCHITECTURE). Το 1999 του απονέμεται το Αριστείο των Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου του. Το 2001 ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Πολυτεχνείου. Υπήρξε Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ), ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και μέλος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας. Έχει επανειλημμένα κληθεί ως κριτής αρχιτεκτονικών διαγωνισμών από τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων και τα έργα του έχουν συχνά αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα σε εκθέσεις στο εξωτερικό. Ακόμη, έργα του έχουν περιληφθεί και δημοσιευθεί σε επιστημονικά Λευκώματα και Συγγράμματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Όπως αποδεικνύεται από τις κατοικίες του κ. Ν. Βαλσαμάκη, ο νέος ακαδημαϊκός πιστεύει ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να αποδέχεται και να συνεργάζεται με το χώρο στον οποίο εκφράζεται, να συνδέεται με τις παραδόσεις, τον χαρακτήρα και τις ιδιομορφίες μιας συγκεκριμένης ανθρώπινης ομάδας, για την οποία προορίζεται. Έτσι για τον κ. Ν. Βαλσαμάκη τα κτίσματα θεωρούνται και είναι στοιχεία της φύσης και πρέπει να αποτελέσουν, όσο είναι δυνατό προέκτασή της, να δένονται αρμονικά με το περιβάλλον, αυτό μάλιστα να τονίζεται από τα κατασκευαστικά, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, τα υλικά, ακόμη και τα χρώματά των.

Έργα του έχουν δημοσιευθεί και συμπεριληφθεί σε λευκώματα και επιστημονικά συγγράμματα ως επιτεύγματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Το Δίκτυο Μουσείων Μοντέρνας Αρχιτεκτονικής συμπεριέλαβε στην έκθεση την οικία του στη Φιλοθέη, ενώ κόσμησε με αυτήν το εξώφυλλο του βιβλίου "Εκατό κατοικίες εκατό Ευρωπαίων Αρχιτεκτόνων του 20ου αιώνα", ("One hundred Houses for one hundred European Architects for the 20th century").

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ 1

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟ 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου