Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Μανόλης Ανδρόνικος - Manolis Andronikos

Μανόλης Ανδρόνικος

(23/10/1919 – 30/3/1992)

Ο Mανόλης Aνδρόνικος ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες αρχαιολόγους. Έφερε στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γεννήθηκε στην Προύσα στις 23 Οκτωβρίου 1919 και έζησε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1952 έγινε καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1954 έως το 1955, θα μετεκπαιδευτεί στην Οξφόρδη δίπλα στον καθηγητή σερ Τζων Μπίζλευ.
Το 1952 έγινε καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1954 έως το 1955, θα μετεκπαιδευτεί στην Οξφόρδη δίπλα στον καθηγητή σερ Τζων Μπίζλευ.

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Mark Lascelles Masterwork: “The Happiness Machine”

Artist Mark Lascelles Thornton On His Completed Masterwork: “The Happiness Machine”


All 8 panels of The Happiness Machine. Image © Mark Lascelles Thornton
Over a year ago, we shared a work-in-progress drawing project that captured our imagination with its combination of huge size and meticulously small details. Now, “The Happiness Machine,” Mark Lascelles Thornton‘s 8-foot by 5-foot, three year long drawing project is complete, after over 10,000 hours of painstaking work.

Δεινοκράτης - Dinokratis

Δεινοκράτης

(περίπου 4ο αι. π.Χ.)

Σύγχρονη αναπαράσταση της πρότασης του Δεινοκράτη για τον ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Όρος Άθως.
Ο Δεινοκράτης ο Ρόδιος (περίπου 4ο αι. π.Χ.) ήταν ένας αρχαίος Έλληνας αρχιτέκτονας και τεχνικός σύμβουλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι γνωστός για πολλά έργα, όπως για τον σχεδιασμό της πόλης της Αλεξάνδρειας, τη νεκρική πυρά του Ηφαιστίωνα και την ανακατασκευή του Ναού της Αρτέμιδος της Εφέσου.

Το Ευπαλίνειο υδραγωγείο της Σάμου - Ancient aqueduct of Samos

ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

(6ος – 7ος αιωνας π.χ.)

ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΑ

    Το Ευπαλίνειο όρυγμα αποτελεί ένα μηχανικό έργο αξεπέραστο στην ιστορία της μηχανικής τεχνολογίας και τεκμήριο του υψηλού επίπεδου τεχνογνωσίας των Ελλήνων μηχανικών και των ολοκληρωμένων γνώσεών τους στην εφαρμογή της Γεωμετρίας, της Τοπογραφίας, της Γεωδαισίας και της Οπτικής στην αρχαία Ελλάδα πολύ πριν από τον 6ο αιώνα π.Χ. Ο Μεγαρεύς μηχανικός Ευπαλίνος κατόρθωσε να διανοίξει έναν αγωγό ύδρευσης διαμέσου του όρους Άμπελος (σημ. Κάστρο),  για την υδροδότηση της πρωτεύουσας της Σάμου (σημερινό Πυθαγόρειο).

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Επτά ελληνικές αποκαλύψεις που άλλαξαν τον αρχαιολογικό κόσμο το 2014

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ :Επτά ελληνικές αποκαλύψεις που άλλαξαν τον αρχαιολογικό κόσμο το 2014

Επτά ελληνικές αποκαλύψεις που άλλαξαν τον αρχαιολογικό κόσμο είναι τα παρακάτω και αποτελούν τις πλέον προβεβλημένες περιπτώσεις ευρημάτων. Οι θέσεις όπου διενεργούνται έρευνες με σημαντικά μεν, αδημοσίευτα δε αποτελέσματα είναι εκατοντάδες. Αν και μας είναι αδύνατον να τις απαριθμήσουμε, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους ακούραστους αρχαιολόγους που εργάζονται με πενιχρά μέσα, ενίοτε ανυπέρβλητα γραφειοκρατικά εμπόδια και αβέβαιη εξέλιξη για να αναδείξουν τον ανυπολόγιστο πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας.

Αμφίπολη : Η σπονδυλωτή δομή του μνημείου στον λόφο Καστά

Αμφίπολη : Η σπονδυλωτή δομή του μνημείου στον λόφο Καστά

Ο ΤΡΟΠΟΣ - Ο ΧΡΟΝΟΣ - Η ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΑ -ΤΟ ΜΕΤΡΟΝ -ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Δημήτριος Σ Δενδρινός

Ομότιμος Καθηγητής, Σχολή Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού, του Πανεπιστημίου του Κάνσας, Lawrence, Κάνσας, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στην κατοικία, στο City του Ormond Beach, Φλόριντα, ΗΠΑ.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 6ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2013 ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

 

Πρύτανης ΑΠΘ, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος

«Είναι ξεχωριστή τιμή και χαρά για το ΑΠΘ και για μένα προσωπικά να σας παρουσιάζουμε σήμερα με τους συναδέλφους της επιστημονικής ομάδας το πολύπλευρο και εξαιρετικά σημαντικό έργο, που ανέλαβε και έφερε εις πέρας το Πανεπιστήμιό μας, τη μελέτη αποκατάστασης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων (01)

Απίστευτες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων που εξηγήθηκαν τον 20ο αιώνα. Το ρομπότ – υπηρέτης, το περιστρεφόμενο θέατρο και ο κοχλίας για την άντληση υδάτων...

Leonardo Da Vinci, Ο κοχλίας και υδάτινος τροχός του Αρχιμήδη....
Ένα νέο μουσείο αφιερωμένο στις προηγμένες τεχνολογικές εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων και πιο συγκεκριμένα στο πολύτιμο έργο του επιστήμονα Αρχιμήδη, λειτουργεί στην Αρχαία Ολυμπία και εντυπωσιάζει παρουσιάζοντας την τεχνολογική πρωτοπορία των προγόνων μας.

Πρόκειται για πενήντα απίστευτες εφευρέσεις της αρχαίας Ελλάδας που έχουν πλήρως ανακατασκευαστεί και καλύπτουν μια περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ανάμεσά τους είναι η «Βίδα» του Αρχιμήδη , το «Ρομπότ-Υπηρέτης» του Φίλωνα, το «Αυτόματο Θέατρο» του Ήρωνος, αρχαίες πολεμικές μηχανές και φυσικά ο «υπολογιστής των Αντικυθήρων».

Δείτε τις πέντε πιο εντυπωσιακές εφευρέσεις που φιλοξενούνται στην έκθεση και τις ιστορίες τους.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Εικονικές περιηγήσεις - Μουσεία - Museums

Κατεβάστε λίστα εικονικών περιηγήσεων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Εικονική περιήγηση στην αρχαία Μίλητο: http://www.ime.gr/choros/miletus/360vr/gr/index.html?hs=4
Εικονική περιήγηση στην Ακρόπολη: http://acropolis-virtualtour.gr/acropolisTour.html
Εικονική περιήγηση στην Αγία Σοφία: www.360tr.com/34_istanbul/ayasofya/english/
Εικονική περιήγηση στην αρχαία Ολυμπία: http://www.fhw.gr/olympics/ancient/gr/3d.html καιhttp://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=bv0OCj9LMLI#! καιhttp://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3W63fdTrZuI#!

Acropolis of Athens Was Built to Withstand Earthquakes

Acropolis of Athens Was Built to Withstand Earthquakes, Engineers Say

“This is an incredible construction, using ingenious solutions to insurmountable engineering and construction problems,” said Professor of Civil Engineering Department of the Aristotle University of Thessaloniki Kyriazis Pitilakis describing the Acropolis and the Parthenon.

Παυλοπέτρι, Ελαφόνησος - Pavlopetri, Elafonisos

H ελληνική πόλη κάτω από τη θάλασσα της Ελαφονήσου (2800 π.χ.)

 
H ελληνική πόλη κάτω από τη θάλασσα της Ελαφονήσου. Την εντόπισε ο Φωκίων Νέγρης το 1904, αλλά την αποκάλυψε το 1967 ο βρετανός καθηγητής Φλέμινγκ...
Η εικόνα της υποβρύχιας πολιτείας που βλέπετε, δεν είναι σε κάποια εξωτική περιοχή της λατινικής Αμερικής αλλά δίπλα μας. Στην Ελαφόνησο, κοντά στο Παυλοπέτρι και ο αρχαίος οικισμός του 2800 π.Χ, έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. Το νερό προφύλαξε από το χρόνο και την ανθρώπινη παρέμβαση, τα περισσότερα από τα κτίσματα. Το εντυπωσιακό είναι, ότι βρίσκεται μόλις 4 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και ο καθένας μας θα μπορούσε να τα «επισκεφθεί».Ευδιάκριτα είναι τα βυθισμένα διώροφα σπίτια με τους κήπους, οι ναοί, το νεκροταφείο και το λιμάνι. Ως τώρα έχουν εντοπιστεί 15 κτίρια με τουλάχιστον 12 δωμάτια το καθένα καθώς και ένα πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης των υδάτων με κανάλια και σωλήνες νερού.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Κωνσταντίνος Δοξιάδης - Konstantinos Doxiadis


Κωνσταντίνος Δοξιάδης

(1913 - 1975)


Ο πολυγραφότατος πολεοδόμος, αρχιτέκτονας μεγάλων έργων, πατριώτης με αντιστασιακή δράση στην Κατοχή, αλλά και ικανός μάνατζερ, Κωνσταντίνος Δοξιάδης γεννήθηκε το 1913 στην Στενήμαχο Ανατολικής Ρωμυλίας.

Δημήτρης Φατούρος - Dimitis Fatouros

Δημήτρης Φατούρος

(1928 - ……)

Ο Δημήτρης Α. Φατούρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928 και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από όπου και αποφοίτησε το 1952. Εκεί υπήρξε μαθητής αρχικά και συνομιλητής στη συνέχεια δασκάλων όπως ο Δημήτρης Πικιώνης και ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ενώ από εκεί ξεκίνησε και το εκπαιδευτικό του έργο ως επιμελητής, το οποίο βέβαια άνθισε στη Θεσσαλονίκη(1959-1996), όπου διετέλεσε και πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου(1983-1988). Παράλληλα από το 1996 είναι ομότιμος καθηγητής, Visiting Fellow, στο Πανεπιστήμιο Yale, ενώ έχει διδάξει και δώσει διαλέξεις και σε πολλά άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο αρχαίος Δίολκος - Ancient Diolkos

Ο αρχαίος Δίολκος

(τέλη του 7ου αιώνα π.Χ)

Λιθόστρωτος δρόμος που χρησιμοποιούταν για την από ξηράς μεταφορά πλοίων, πάνω σε τροχοφόρο όχημα ("Ολκός νεών") από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο και αντιστρόφως.
Αποκαλύφθηκε το δυτικό του τμήμα σε μήκος 255 μ. στην πλευρά της Πελοποννήσου και σε μήκος 204 μ. στην Στερεά Ελλάδα, μέσα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μηχανικού.
Το πλάτος του είναι 3,40 - 6,00 μ. Είναι στρωμένος με κανονικούς πώρινους κυβόλιθους και στο μέσον του φέρει δύο αυλακώσεις σε απόσταση 1,50 μ. Στο δυτικό άκρο του κατέληγε σε λιθόστρωτη αποβάθρα. 
Η κατασκευή του Διόλκου προέκυψε από την ανάγκη για γρήγορο πέρασμα των πλοίων από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο και αντίστροφα, έγινε στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα και συνδέεται με την τυραννίδα του Περίανδρου στην Κόρινθο. Το δυτικό άκρο του ανακατασκευάσθηκε στις αρχές του 4ου π.Χ. αιώνα. Χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά μικρών, κυρίως πολεμικών σκαφών. Τέτοια χρήση βεβαιώνεται από τις πηγές ως τον 9ο μ.Χ. αιώνα.

Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στο ναυάγιο της Περιστέρας

 Ελεύθερο Βήμα: Το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στο ναυάγιο της Περιστέρας, σχεδιαζει ο δήμος Αλοννήσου.

Διεθνές ενδιαφέρον αποκτά το πρόγραμμα δημιουργίας υποβρύχιων μουσείων στις Σποράδες, με αφετηρία τους ενάλιους θησαυρούς της Περιστέρας, που θα παρουσιαστούν στη Βρετανική πρωτεύουσα, στις 25 Φεβρουαρίου.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Ευπαλίνος - Ευπαλίνειο Όρυγμα - Efpalinos

Ευπαλίνος 

(6ος αιώνας π.Χ.)

Ο Ευπαλίνος (6ος αιώνας π.Χ.) ήταν Μεγαρίτης αρχιτέκτονας. Έγινε διάσημος με το σπουδαίο έργο του, το Ευπαλίνειον όρυγμα στη Σάμο, μια σήραγγα μήκους περίπου 1 χλμ. και διατομής περίπου 1,75 x 1,75 μ. Κατά μήκος της σήραγγας ο Ευπαλίνος κατασκεύασε έναν αγωγό, ο οποίος μετέφερε το νερό στην πόλη. Ο αγωγός που αποκαλύφθηκε θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας, εαν αναλογιστεί κανείς πως η κατασκευή του άρχισε συγχρόνως και από τα δύο άκρα του και οι σήραγγες που διανοίγονταν με αυτόν τον τρόπο, συναντήθηκαν στη μέση και αποτέλεσαν ενιαίο όρυγμα. Η πραγματοποίηση του έργου προϋπέθετε την ορθή επίλυση του σχετικού γεωμετρικού προβλήματος και ακριβέστατη χάραξη πάνω στο έδαφος. Το έργο αυτό το ανέθεσε στον Ευπαλίνο ο τύραννος Πολυκράτης γιατί τον θεωρούσε έναν από τους σπουδαιότερους αρχιτέκτονες της εποχής του.

Ιάννης Ξενάκης - Iannis Xenakis

Ιάννης Ξενάκης -  Iannis Xenakis

(29/5/1922 – 4/2/2001)

Μουσική ή αρχιτεκτονική (ή και τα δύο);

O Iάννης Ξενάκης γεννήθηκε στις 29 Mαϊου 1922, στην Βραΐλα της Pουμανίας. Πρωτότοκος γιός του Kλέαρχου Ξενάκη από τη Nάξο, λάτρη της όπερα και από τους πλουσιότερους άντρες της Bραΐλας και της Φωτεινής Παύλου, εξαιρετικής πιανίστριας από τη Λήμνο. Πήγε σε Pουμανικό σχολείο και παράλληλα μελετούσε Eλληνικά κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα. Tο 1932 ο πατέρας του τον έστειλε στην Eλλάδα όπου συνέχισε τις σπουδές του στις Σπέτσες στην Aναργύριο και Kοργιαλένιο Σχολή (μέχρι το 1938). Eκεί έκανε τα πρώτα μαθήματα αρμονίας και πιάνου και ήρθε σε επαφή με τη μουσική των Mπετόβεν, Mπραμς κ.ά.. Mετά από δύο χρόνια προετοιμασίας, κατά τη διάρκεια των οποίων μελέτησε επίσης αρχαία ελληνική λογοτεχνία και πιάνο ξεκίνησε σπουδές στο Πολυτεχνείο (1940 - 46). Παράλληλα με τις πανεπιστημιακές σπουδές σπούδασε αρμονία και αντίστιξη με έναν μαθητή του Aλεξάντερ Σκριάμπιν, τον Aριστοτέλη Kουντούροφ.

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ιωάννης Δεσποτόπουλος - Ioannis Despotopoulos

Ιωάννης Δεσποτόπουλος

(7/1/1903 – 1/10/1992)

Γεννήθηκε το 1903 στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, αλλά σύντομα η οικογένειά του περνά απέναντι στη Χίο, όπου μεγαλώνει και τελειώνει το σχολείο. Το 1921 εγγράφεται στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, στη συνέχεια όμως φεύγει για τη Βαϊμάρη, όπου εγγράφεται στη σχολή του Bauhaus. Τελικά θα αποφοιτήσει το 1927 από την Αρχιτεκτονική σχολή του Ανόβερου, ενώ διατηρεί στενή σχέση με τη σχολή του Bauhaus. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1930.

Νικόλαος Βαλσαμάκης - Nikolaos Valsamakis

Νικόλαος Βαλσαμάκης

(1924-….)

Γεννήθηκε το 1924 στην Αθήνα και σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μελέτησε και εξετέλεσε πολλά ιδιωτικά και δημόσια οικοδομήματα και διακρίθηκε σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.

Έδωσε χαρακτηριστικά δείγματα των δυνατοτήτων του πολύ νωρίς, με τις πολυκατοικίες της οδού Σεμιτέλου 5 το 1953 και της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 129 το 1955, με την ανανέωση βασικών χαρακτηριστικών στα κτίσματα, με τον προσωπικό συνδυασμό μόνιμων διαχρονικών στοιχείων και νέων πρωτοποριακών τύπων. Από τότε φαίνεται ότι ενδιαφέρεται περισσότερο για σταθερές αξίες και διαχρονικά πρότυπα που σχετίζονται με την παράδοση. Τούτο διαπιστώνεται και με τις κατοικίες-επαύλεις των Ι. Παράσχη το έτος 1961 και του Γ. Λαναρά το 1963 όταν φτάνει σε νέες και καθαρά προσωπικές λύσεις.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ιππόδαμος ο Μιλήσιος - Ippodamus

Ιππόδαμος ο Μιλήσιος

(5ος αιώνας π.Χ)

Ο Ιππόδαμος ο Μιλήσιος ήταν αρχαίος Έλληνας αρχιτέκτονας, πολεοδόμος, φυσικός, μαθηματικός, μετεωρολόγος και φιλόσοφος, θεωρούμενος και ως ο «πατέρας της πολεοδομίας». Ο Ιππόδαμος, έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ., στην ακμή δηλαδή της κλασσικής εποχής. Εκπόνησε σχέδια ελληνικών αποικιών που είχαν τάξη και κανονικότητα, σε αντίθεση με τον συγκεχυμένο τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονταν οι πόλεις μέχρι εκείνη την εποχή, ακόμα και η Αθήνα. Θεωρείται επίσης ο εισηγητής της ιδέας ότι ένα σχέδιο πόλεως μπορεί να ενσωματώνει μια λογική κοινωνική διάταξη.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου - Beijing National Stadium

Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου  

(2004-2008)

ο Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου (παραδοσιακά κινέζικα: 北京國家體育場, απλοποιημένα κινέζικα: 北京国家体育, Χανυού Πινγίν: Běijīng Guójiā Tǐyùchǎng, Τονγκγιονγκ Πινγίν: Běijīng Guójiā Tǐyùchǎng), γνωστό επίσης και ως Εθνικό Στάδιο[1] ή Φωλιά Πουλιού (), λόγω της αρχιτεκτονικής του, είναι στάδιο που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2008 για το Ολυμπιακό Πάρκο (Ολυμπιακό Πράσινο) στο Πεκίνο της Κίνας.[2] Το στάδιο φιλοξένησε τα βασικά αθλήματα στίβου για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2008, καθώς επίσης και τις τελετές έναρξης και λήξης. Βρίσκεται ανατολικά του Εθνικού Κέντρου Υγρού Στίβου του Πεκίνου.

Ξενοδοχείον "Ακταίον" - Hotel "Aktaion"

«Ξενοδοχείον Ακταίον» : 

Το κτίριο-κόσμημα του Φαλήρου που έγινε σκόνη

Το κτίριο που βλέπετε στις φωτογραφίες δεν βρισκόταν στη Βενετία, στη Φλωρεντία ή στη Βιέννη ή σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Ήταν το «κόσμημα» της περιοχής του Φαλήρου στην Αθήνα και αυτή ακριβώς ήταν και η ατυχία του...